Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Nacionalni muzeji Slovenije MMD 2019

 

Mednarodni muzejski dan 2019

MUZEJI KOT KULTURNA SREDIŠČA: PRIHODNOST TRADICIJE

 

Vabimo vas na odprtje skupinske razstave
~NACIONALNI MUZEJI SLOVENIJE 2019~
v soboto, 18. maja 2019 ob 11.30 uri na muzejski ploščadi, Metelkova ulica, Ljubljana.Mednarodni muzejski dan je letos posvečen temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije. Državni muzeji Slovenije skupaj z ICOM Slovenija muzejski dan obeležujemo s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, kjer obiskovalcem želimo približati naše muzeje ter njihove vsebine.

Slavnostna govornika na odprtju bosta:
Suay Aksoy, predsednica generalnega ICOM
Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete v Ljubljani.

O letošnji temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije:
Vloga muzejev v družbi se spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so prilagodljivi in mobilni. Postali so kulturna središča, ki delujejo kot platforme, kjer se ustvarjalnost združuje z znanjem in kjer lahko obiskovalci soustvarjajo, komunicirajo in delijo svoja mnenja.

Pri ohranjanju svojih primarnih nalog – zbiranju, skrbi za dediščino, komunikaciji, raziskovanju, postavljanju razstav – so muzeji preoblikovali svoje prakse dela z namenom, da bi se približali skupnostim. Danes postavljajo vprašanja ter iščejo inovativne načine reševanja sodobnih družbenih vprašanj in konfliktov. Z lokalnim delovanjem lahko muzeji tudi zagovarjajo in blažijo globalne probleme, pri čemer se proaktivno spopadajo z izzivi današnje družbe. Kot institucije v središču družbe imajo muzeji moč vzpostaviti dialog med kulturami, zgraditi mostove miru in sožitja ter opredeliti trajnostno prihodnost.

Ker muzeji vse bolj postajajo kulturna središča, ponujajo nove načine interpretacije zbirk, njihove zgodovine in zapuščine. Predvsem negujejo in ustvarjajo tradicije, ki bodo imele nov pomen za prihodnje generacije in za vedno bolj raznoliko sodobno občinstvo na globalni ravni. Ta preobrazba muzejev postavlja vprašanje ter razmislek o vrednosti muzejev in etike dela v muzejski stroki. Hkrati so muzeji osrednja točka skupnosti in sestavni del globalne mreže, saj ponujajo platformo za prenos potreb in pogledov lokalnih skupnosti v globalni kontekst.

Vabimo vas, da nas obiščete in z nami soustvarjate prihodnost tradicije.

_________________________________________________________________________________

Koordinacija razstave: Muzej novejše zgodovine Slovenije (dr. Kaja Širok, Urška Purg); Oblikovanje razstave: Studio Dva;
Fotografije za razstavo so prispevali: MG+MSUM (Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova), Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Slovenski šolski muzej, Tehniški muzej Slovenije in Vojaški muzej slovenske vojske.

 

#MMD2019 #IMD2019 #MuseumDay


 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway