Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Mednarodni dan družin 2018 (15. maj) in Teden družin (15. – 22. maj)

 

Generalna skupščina OZN je leta 1994 razglasila 15. maj za Mednarodni dan družin. Zveza družin v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ga letos praznuje že štiriindvajsetič. V tem času smo dan družine podaljšali v Teden družine, ki poteka od 15. do 22. maja. V sodelovanju s kulturno umetniškimi organizacijami smo pripravili vseslovensko akcijo »Za družine brezplačno«, ko muzeji in galerije ves teden ali en dan v tem tednu nudijo družinam prost vstop.

 

Osrednja tema letošnjega Mednarodnega dneva družin je: »Družine in vključujoče družbe«
Letošnje obeleževanje Mednarodnega dneva družin je namenjeno ozaveščanju o vlogi družin in družinskih politik pri doseganju bolj vključujočih družb (vključujoča družba zagotavlja enake možnosti za vse, z upoštevanjem raznolikosti, spodbuja k dejavnemu vključevanju ljudi, da lahko vplivajo na svoj družbeni položaj in smisel življenja v skupnosti).

 

Poudarek je na pomenu zagotavljanja enake pravice vsem družinskim članom, zlasti ženskam. Obravnavana bodo tudi prizadevanja za univerzalno registracijo rojstev in pravno identiteto za vse, še posebej za ranljive družine. Hkrati pa bo izpostavljen pomen socialne zaščite za socialno vključenost in družinsko usmerjenih politik.

 

Družine igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju in vzdrževanju miroljubnih in vključujočih družb, ki so nepogrešljive za trajnostni razvoj. Otroci, ki rastejo v stabilnih in podpornih (ljubečih) družinah, razvijajo pozitivne kognitivne, čustvene in socialne znake. Stabilno družinsko okolje zagotavlja otrokovo dobro počutje in zgodnjo socializacijo, hkrati pa varno povezanost in pridobivanje vrednot. Izkušnje pozitivne socializacije prispevajo k razvoju občutka samega sebe in pripadnosti v skupnosti in v širši družbi.

 

Raziskave kažejo, da so otroci, ki so razvili varne vezi v svojih družinah, bolj samozavestni in sočutni odrasli. Večja je verjetnost, da bodo vključeni v delo skupnosti in bodo imeli dobro znanje za reševanje težav. Študije tudi kažejo, da bodo varno vzgojeni otroci bolj verjetno razvili močne odnose in imeli stabilno družinsko življenje.

 

16. cilj trajnostnega razvoja si prizadeva za spodbujanje miroljubnih in vključujočih družb in pomeni, da posamezniki vplivajo na lastne odločitve, na svoje družine, skupnosti in družbo na splošno. 16. cilj trajnostnega razvoja je povezan tudi s promocijo pravosodja in odgovornih institucij na vseh ravneh, zato je še posebej pomemben za družine in položaj ranljivih družinskih članov.

 

Ženske v vključujoči družbi
Čeprav morajo vključujoče družbe zagotoviti pravno zaščito in pravice žensk, ne smejo biti povezane le z ženskami kot materami in skrbnicami v njihovih družinah. Vlade držav morajo zagotoviti, da imajo ženske enak dostop do gospodarskih virov, lastništva zemljišč in druge lastnine, pa tudi delo, ki zagotavlja dostojno preživetje zanje in njihove družine. Otroci pa imajo pravico do ustrezne prehrane in zatočišča ter odraščanja v vzdušju ljubezni in harmonije.

 

Družinske politike
Pristopi k družinskim politikam za vključujoče družbe se po svetu razlikujejo. V nekaterih državah je poudarek na socialni vključenosti različnih vrst družin in/ali posameznikov, kot so migrantske družine, družine etničnih manjšin ali družine z invalidi. V drugih državah pa je poudarek na socialni zaščiti ranljivih družin, da bi olajšali njihovo polno vključenost v družbo.

 

PROGRAM / AKTIVNOST 

 

- Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja,

- Občasna razstava Šolske stavbe na Slovenskem v objemu stoletja – razstava starih razglednic in  

   novih fotografij stoletnih šolskih stavb,

- Gostovanje mednarodne razstave Poti izobraževanja pri slovanih / Paths of education in the

   Slavic world

- Občasna razstava Lingua Latina – razstava o pouku latinščine v javni osnovni šoli

- 17.5. ob 16. uri  / Učna ura Telovadba (za učno uro so obvezne predhodne prijave na prijavassm@guest.arnes.si)

 

_______________________________________________________________________________

Seznam vseh sodelujočih v akciji in program si lahko ogledate tukaj:

https://issuu.com/zpms/docs/seznam_kulturno_umetni_kih_organiza/2

 

 

 

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway