Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Nacionalni muzeji Slovenije MMD 2018

 

Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci.

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno obeležujejo ta dan s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Odprtje bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

Danes si je nemogoče predstavljati in razumeti vlogo muzejev brez upoštevanja vseh ravni povezanosti muzejev. So vitalni del lokalnih skupnosti, njihove kulturne krajine in del naravnega okolja. Zahvaljujoč tehnologiji lahko muzeji zdaj presežejo svojo osrednjo publiko in nagovarjajo novo publiko preko prilagajanja predstavitev svojih zbirk – to je lahko digitalna dostopnost, dodajanje multimedijskih elementov na razstave ali z uporabo preprostih sodobnih načinov komunikacije – kot je ključnik, ki omogoča obiskovalcem neposredno povezanost in deljenje svojih izkušenj v socialnih medijih.

Vendar vse te nove povezave niso samo posledica tehnologije. Ker se muzeji trudijo ohraniti svoj pomen v družbi, svojo pozornost usmerjajo na lokalno skupnost in nagovarjajo različne skupine, ki družbo sestavljajo. Posledično smo v preteklih letih bili priča nastajanju novih projektov, ki jih organizirajo muzeji v sodelovanju z manjšinami, avtohtonimi ljudstvi, ​​lokalnimi institucijami, ranljivimi skupinami. Za vključitev nove publike in krepitev povezav morajo muzeji danes najti nove načine tolmačenja in predstavitev svojih zbirk. Mednarodno praznovanje muzejskega dne je en korak v tej smeri.

 

Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V petek, 18. maja, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway