Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Ta veseli dan KuLTuRe 2017

 
....vas v nedeljo, 3.12. zopet vabi v kulturne hrame....
 
10.00 – 19.00 na ogled stalna in občasne razstave

- Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja,

- Občasna razstava Šolske stavbe na Slovenskem v objemu stoletja – razstava starih 

  razglednic in novih fotografij stoletnih šolskih stavb,

- Gostovanje mednarodne razstave Poti izobraževanja pri slovanih  / Paths of education in the

  Slavic world

- Občasna razstava Lingua Latina – razstava o pouku latinščine v javni osnovni šoli

- Občasna razstava  Pot domov -  Zgodba Drage Medic-Lušicky

 
 
PROGRAM:

- 11.00 Učna ura Nedeljska šola

Ker mnogi vaški otroci med tednom zaradi zaposlenosti in oddaljenosti od šole pouka niso obiskovali, so od začetka 19. stoletja naprej ob nedeljah in praznikih organizirali začetne in ponavljalne nedeljske šole, kjer so se šoloobvezni otroci učili brati, pisati in računati, pridobivali pa so si tudi delovne navade. To je bila šola za življenje, z njo pa se je ustvarjalo ozračje veselja in prijateljstva. Za pomoč pri poučevanju je škof Anton Martin Slomšek napisal učbenik Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Učenci se bodo na učni uri učili pesmico, molitvico, branje in pisanje na šolsko tablico.
 

- 12.00 Delavnica Ptičje hišice
Na delavnici bomo izdelali unikatne ptičje krmilnice iz recikliranih materialov, jih seveda tudi napolnili s semeni, potem pa lahko do konca zime uživali v opazovanju zadovoljnih ptic.

 

- 13.00 Učna ura v Antični Emoni
Učenci pod vodstvom magistra Quintusa Caeliusa Kallikratesa/ Decimusa Orbiliusa Severusa /  spoznajo način poučevanja in vzgajanja v času antične Emone. Magister svoje učence nagovori v latinščini ter s poukom nadaljuje v slovenščini (oz. v angleščini za tujce), učenci pa pišejo učene besede magistra na voščene tablice. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, se pouk dogaja na prostem, učenci in učitelj pa so oblečeni v rimsko opravo (tunike in togo).  Učenci se naučijo šteti po latinsko do deset, spoznajo latinska imena za mesece, pišejo s stilusom na voščeno tablico, poslušajo zgodbo o Veneri in Marsu ter se pogovarjajo o rimskih bogovih.

 

- 14.30 Učna ura Lepo vedenje
S pomočjo šolskega reda iz leta 1902 učenci spoznavajo, kako so se morali njihovi vrstniki pred sto in več leti obnašati na poti v šolo, v šoli in na poti iz šole domov ter kako so bili kaznovani, če so te »šolske postave« kršili. Dotaknejo se tudi bontona – kaj je bonton, lepo vedenje, olika, kdo je gentleman, dama, kdo je gizdalin, kdaj je nekdo nečimrn, kdaj govorimo o obrekovanju.

 

- 16.00 Učna ura Lepopis
Pri učni uri lepopisja se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepopisja v šoli, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem lepopisnih črk s peresnikom in črnilom na učne liste pod budnim očesom gospodične učiteljice.

 

- 17.30 Učna ura Fizika
Najosnovnejše poznavanje naravoslovja pri osnovnošolcih je predpisal državni zakon z dne 14. maja 1869. Marljivim učencem je dana priložnost, da svoje znanje fizikalnih zakonov razširijo in utemeljijo v Slovenskem šolskem muzeju. Pri učni uri fizike iz leta 1900, se učenci s pomočjo starih učnih pripomočkov seznanijo z osnovami fizike.

 

 

Vabimo vas, da s kulturo preživite lepe trenutke.

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway