Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Zgodovina izobraževanja - 38. zborovanje zgodovinarjev, Ravne na Koroškem 28 - 30.9.2016

Zgodovina izobraževanja / History of Education, Slovenia
38. zborovanje ZZDS - Conference
Ravne na Koroškem, 28- 30. september 2016

 

 

Program zborovanja / Programme of Conference

Prijavnica za udeležbo na 38. zborovanju ZZDS, 28-30 september 2016
Prijavnico izpolnite najkasneje do 15. septembra 2016!
Pošljite jo po e-pošti: 38zzds2016@gmail.com

 

 

Vabilo za udeležbo na 38. zborovanju zgodovinarjev!

 

Vabimo vas, da se ob začetku šolskega leta 2016/17 odločite za koristno strokovno izpopolnjevanje. Tema je povsem povezana  z našim šolstvom nekdaj in danes!


Udeležite se 3-dnevnega zborovanja zgodovinarjev na temo zgodovina izobraževanja,
ki bo potekal v dvorani Srednje šole Ravne, Na Gradu 4a in v bližnji Koroški osrednji knjižnici, ter osvojite nova spoznanja in sodelujte v razpravi!
Učitelje zgodovine posebej opozarjamo na okrogli mizi 29. 9. o učbenikih in učnih načrtih ter preverjanju znanja pri pouku zgodovine, ki je pripravljena v sodelovanju s šolsko sekcijo ZZDS. S predavanji in diskusijo bo več kot 80 zgodovinarjev pa tudi drugih raziskovalcev preteklosti  iz Slovenije in iz tujine predstavilo teme iz zgodovine izobraževanja pri nas od antike do sodobnosti. Uvodna predavatelja sta prof. dr. Peter Vodopivec in dr. Karla Oder.

Dostopna višina kotizacija je namenjena programskim stroškom, gradivu s povzetki prispevkov in okrepčilu udeležencev.

 

Lepo povabljeni!
za Programski odbor 38. zborovanja
dr. Branko Šuštar, predsednik ZZDS

 

 

Informacija za medije

Letošnje zborovanje slovenskih zgodovinarjev, ki je že 38. po vrsti, poteka v organizaciji osrednjega društva - Zveze zgodovinskih društev Slovenije in Zgodovinskega društva za Koroško na Ravnah na Koroškem. Po obravnavi migracij v zgodovini (2010), zgodovine otroštva (2012) in prehrane – zgodovina je slastna - ter prve svetovne vojne (2014) so se zgodovinarji in raziskovalci preteklosti iz drugih ved, lotili vprašanj zgodovine izobraževanja. Kaj ni prav šola oblikovala slovenski jezik in prispevala k narodnostnemu razvoju? Ali ni prav razmah pismenosti po 1870 vplivala na gospodarski in družbeni razvoj, na številna društva, časopise in bogato dejavnost v mestih na  slovenskem podeželju.

O teh temah bo s predavanji, okroglimi mizami o pouku zgodovine in o učbenikih ter z diskusijami razpravljajo 120 zgodovinarjev iz Slovenije, Slovencev iz zamejstva ter več kot 15 referentov iz sosednjih in bližnjih držav (Italija, Avstrija, Hrvaška, Nemčija), pa tudi iz Poljske, Srbije, Ukrajine, Finske, Španije in Litve. Znanje je mednarodno! In pot v svet je že nekdaj pomenila tudi širjenje obzorij znanja.

Mednarodna udeležba je ena od značilnosti zborovanj zgodovinarjev v zadnjih letih, saj strokovnjaki z univerz, pa tudi inštitutov, muzejev, različnih šol in drugih kulturnih ustanov primerjalno obravnavajo slovenski razvoj.

Za organizacijo zborovanja sta poskrbela Zveza zgodovinskih društev Slovenije (dr. Branko Šuštar z odborom) in Zgodovinsko društvo za Koroško (dr. Karla Oder s sodelavci).

Koroška sprejema slovenske zgodovinarje zelo naklonjeno in prijazno so jim odprli vrata svojih šolskih in kulturnih ustanov. Dr. Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem pa bo zanje pripravil  drugi dan zborovanja (29.9.) sprejem v Štauhariji, prostoru Muzeja Ravne, ki predstavlja odmevno razstavo in študijo »Mati fabrika, mesto in dom«.

Predavanja potekajo na Srednji šoli Ravne in v Osrednji knjižnici dr. F. Sušnika na Ravnah ter se dotikajo vprašanj izobraževanja v zgodovini od antičnih časov do samostojne Slovenije. Zborovanje pričneta uvodno predavanje dr. Petra Vodopivca  o šoli in šolstvu – osrednjih ustanovah slovenskega narodnega oblikovanja ter predavanje dr. Karle Oder o izobraževanju med Peco in Pohorjem.  

Prvi dan zborovanja (28.9.) bodo slovenski zgodovinarji podelili tudi stanovsko nagrado KLIO za  najbolj opazno zgodovinopisno delo, ki je izšlo v letu 2015 ter nagrado Ervina Dolenca, ki je namenjeno mladim avtorjem za njihov zgodovinopisni prvenec.  Na prireditvi bodo s pesmijo  sodelovali Šentanelski pauri.

Lep pozdrav

dr. Branko Šuštar, predsednik ZZDS

Več informacij je v programski knjižici zborovanja s povzetki predavanj, dostopna je tudi na spletni strani ZZDS: http://zzds.si/

 

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway