Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Gostovanje razstave Šola iz zemlje: učenje visokih Andov

 

»Če hočeš vedeti, kam greš, moraš vedeti, kje in kdo si. Če hočeš vedeti, kdo si, moraš vedeti, od kod prihajaš.«

»Najboljši trenutek, da zasiješ, je takrat, ko je vse naokrog tema.«

Šola iz zemlje: učenje visokih Andov (avtorica razstave in kataloga Tina Zgonik, oblikovalka razstave in kataloga Simona Čudovan, organizacija Mateja Ribarič, Slovenski šolski muzej)

gostuje ... v knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu od. 10. februarja do konca marca 2016. 
Vabljeni!

 

Vabimo vas, da se razgledate po razstavi Šola iz zemlje: učenje visokih Andov. Popelje nas v miselni svet starih Andov ter pojasnjuje zgodovinske okoliščine, ki so pripeljale do nastanka tako nenavadne in skoraj boleče realistične šole in ki prikazuje revolucionarni pedagoški eksperiment, s katerim je Bolivija v 30-ih letih prejšnjega stoletja spremenila šolstvo Latinske Amerike. Šola-skupnost je model izobraževanja, ki postaja vedno bolj aktualen tudi v zahodni družbi. Občutljivost, s katero doživlja svet andski staroselec, ponuja alternativo osamljenemu, od družbe in narave izoliranemu potrošniku.

Šola v Warisati je bila prva prava indijanska šola, ki ni bila rezultat poskusa »civilizirati Indijance«, ampak je bil njen namen nasproten: obramba in ohranitev njihove lastne identitete. Za razliko od šol, ki so se razvile pod kolonialnim vplivom, je upoštevala realne potrebe in interese staroselskih kmetov Altiplana. Zastavljena je bila kot »šola-ayllu«, tj. šola, ki deluje kot staroselska skupnost, kjer ljudje živijo dobro. »Dobro življenje« pa za Andinca pomeni življenje v skupnosti, kjer prva oseba, kot velja za jezik ajmara, ni »jaz«, ampak »mi«. 


Andski dedje in babice so preučevali naravo, da bi živeli z njo v čim večji harmoniji. Zahod jo preučuje, da bi jo izkoriščal. Ayni je princip recipročnosti, eno najpomembnejših načel indijanskega pogleda na svet. Je univerzalni zakon, ki trdi, da je življenje popolno, da je vse povezano z vsem in da v tej čudoviti sestavljanki ne sme manjkati niti košček, sicer bi se porušilo občutljivo, ves čas pretakajoče se ravnotežje. 
Danes koncept šole-skupnosti oživlja in razvija skupnost Sariri iz La Paza. 
Radikalna kritika sodobnega izobraževalnega sistema in inovativne rešitve, ki jih ponuja »šola za življenje«, so lahko navdih za premislek, kakšnega človeka pravzaprav vzgaja današnja slovenska šola. Ali si res želimo živeti v družbi, kakršno ustvarja sodobni šolski sistem? Indijanski rek pravi: kamor gledaš, tja boš šel. Vabimo vas, da se razgledate po novih možnostih.


Tina Zgonik

 

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway