Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Podobe šolstva v Afriki

Dragi ljubitelji muzejev in filma,

Slovenski šolski muzej, Slovenski etnografski muzej in organizatorji mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma vas ob mednarodnem dnevu muzejev vabimo na dvodelni dogodek Podobe šolstva v Afriki. Kaj šola pomeni otrokom v Afriki? Je tudi grozna in zoprna, kot slišimo reči na...še šolarje, ali je zanje obiskovati šolo nekaj najlepšega na svetu? Se še zavedamo, da je šola ključ, da je znanje luč?
Povabljeni k razmisleku o pridobivanju znanja in preseganju stereotipov ob petih in na filmski večer ob sedmih. Dobimo se v Slovenskem etnografskem muzeju (dvorana upravne hiše), v četrtek, 15. maja 2014.

Program:
17.00 Slovenski šolski muzej o šolstvu v Angoli, Malaviju in Gani ter delavnica Stereotipi
19.00 predvajanje filma Vednost je luč in pogovor z avtorjema

Kratka napoved vsebinskih sklopov:

SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ O ŠOLSTVU V ANGOLI, MALAVIJU IN GANI, predstavitev Tomaž Gorenc
Slovenski šolski muzej si z občasnimi razstavami prizadeva prikazati široko in raznovrstno področje šolstva in vzgoje tako na Slovenskem kot tudi drugod po svetu. Leta 2011 je pripravil razstavo Šola – ključ za razvoj: šolarji Angole, Malavija in Gane, ki je nato gostovala še v drugih muzejih in ustanovah. Vsebina razstave temelji na konkretnih izkušnjah treh takratnih vodičev muzeja Tomaža Gorenca, Polone Koželj in Tine Palaić, ki so opravljali prostovoljno delo v izobraževalnih ustanovah treh afriških držav. Ob razstavi je izšel tudi razstavni katalog in kot spremljevalni program delavnica na temo stereotipov o narodih.

STEREOTIPI, delavnica, izvaja Tina Palaić
Kako se oblikujejo stereotipne podobe? Čemu stereotipi služijo? Kako jih lahko presegamo? Pogovarjali se bomo o stereotipnih prikazovanjih držav afriškega kontinenta in njihovih prebivalcev, s katerimi se srečujemo vse od otroštva. Razmišljali bomo o sodobni vlogi muzejev in njihovi družbeni odgovornosti pri vzpostavljanju enakopravne, demokratične, strpne in tolerantne družbe. Skušali bomo poiskati odgovore na vprašanje, kako lahko muzeji prispevajo k odpiranju prostora za medkulturni dialog. Zaželene so vnaprejšnje prijave: Tina Palaić <tina.palaic@nms.si>

VEDNOST JE LUČ, Noémie De Pas, Tit Brecelj, 2013, 62 min.
Leta 1917 je predstavnik francoske kolonialne oblasti v Zahodni Afriki ugotovil, da so »kolonialne šole najboljši način za asimilacijo prebivalstva«. Otroke so naučili šteti, brati in pisati v francoščini, brez ozira na njihov materin jezik in kulturo. Skoraj stoletje kasneje dokumentarec raziskuje vpliv te kolonialne politike v Burkini Faso, pri čemer nas popelje v svet nasprotij med tradicionalnimi in sodobnimi oblikami izobraževanja in nas sooči z zapuščino dveh izobraževalnih sistemov, ki sta vzklila tisoče kilometrov narazen.
Slovenec Tit Brecelj in Kanadčanka Noémie De Pas sta film dve leti snemala v Burini Faso. Marca je bil predvajan v sklopu mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma. Avtorja želita, da film pride do čim širšega kroga gledalcev in bosta po projekciji razkrila več o njegovem nastanku. Pogovor bo vodila Nadja Valentinčič Furlan.

Vabljeni! Vstop je prost!
 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway