Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

In memoriam Vesna Rapo 1961-2014

 

V minevanju časa se je 18. 1. 2014 v Zagrebu nenadoma končala življenjska pot etnologinje in arheologinje Vesne Rapo, muzejske svetovalke v Hrvaškem šolskem muzeju in tudi zavzete sodelavke sosednjega Slovenskega šolskega muzeja: npr. pri temi čipka v šoli, pri razstavi in publikaciji o šolskih zvezkih (z objavo razprave o lepopisju in zvezkih zanjo na Hrvaškem, objavljeno v Šolski kroniki 2013, 1-2) in pri simpoziju o šolskih pisalih novembra 2013.

 

Srečevali smo se ob mednarodnih in domačih  srečanjih in razstavah, se strokovno podpirali z informacijami, gradivom in prijateljskim sodelovanjem.

 

Ko smo v SŠM razgrnili kakšnih deset njenih razstavnih katalogov se nam je odprl svet njenih podrobnih  raziskav bibličnih tem, ročnih del učencev in učenk, pa etnologije pri pouku, zbirke učil o zdravju v šoli in  zlasti obsežnega dela 'Pariška soba 1900' o bogati predstavitvi hrvaškega šolstva s predmeti, izdelki in slikami na svetovni razstavi . Njena zadnja razstava (2012/13 o učnih slikah v obliki koloriranih litografij je povezovala njeno zanimanje za stare kulture Sredozemlja, potovanja tja in zgodovinski razvoj šolstva. Tega je poglobljeno proučevala na osnovi muzejskega gradiva, ki ga je vzorno varovala in zavzeto predstavljala.

 

Vnema njenega raziskovanja ostaja zapisana v  vrsti publikacij, člankov in predstavitvah muzejskega gradiva, v delu Hrvaškega šolskega muzeja kateremu je v dobrih dvajsetih letih posvetila vse svoje znanje in veselje,  šarm njene  posebne osebnosti pa ohranjamo v toplem spominu. bš

 

http://www.hrmud.hr/vijest/in_memoriam_vesna_rapo/360

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway