Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Vabilo na predstavitev knjige Odsev generacije

 

 

Zima se kar noče posloviti, a vsi vemo, da prihaja pomlad. Nekje v daljavi čutimo njen dih … Mačice, zvončki, trobentice že kukajo izpod snega in oznanjajo nov preporod.

Pomlad je tudi v srcih generacije '61 iz Žirov. Ni naključje, da smo prvi pomladni dan izbrali za predstavitev zbornika Odsev generacije.

Knjiga je nastala v letu, ko se je generacija '61srečala z Abrahamom. V njej je od 91 učencev, kolikor jih je bilo v letu 1968/69 vpisanih v prvi razred, sodelovalo kar 37. Žirovska rojakinja red. prof. ddr. Marija Stanonik, znanstvena svetnica, je za občinsko glasilo Žirovske stopinje o knjigi med drugim napisala:  »Kljub kratkosti so zapisane življenjske zgodbe s hudomušnimi ali modernimi poantami vredne premisleka in bodo dragocen zgodovinski vir za prihodnje zgodovinske, etnološke, psihološke, pedagoške, sociološke raziskave. Bistveno jih označujejo vztrajnost, žirovska trma, odprtost v svet, saj številni tudi s fotografijami dokazujejo neverjetne popotniške podvige, še trden sistem vrednot in skrb zaradi njihovega razkrajanja, ter primerjava nekdanjega in sedanjega šolanja.«

 

Srečanje bo  v četrtek, 21. marca 2013 ob
18. uri v Slovenskem šolskem muzeju, Plečnikov trg 1, Ljubljana.

 

Slovesen pozdrav pomladi in vsem zbranim bo žirovska himna, ki bo zadonela iz grl, 

članov Moškega pevskega zbora Alpina, ki ga vodi Andrej Žakelj. 

Zbrane bo pozdravil direktor muzeja, mag. Stane Okoliš, o pomenu knjige bo spregovorila mag. Marjetka Balkovec Debevec.

Žirovska rojakinja red. prof. ddr. Marija Stanonik bo

razmišljanje o Žireh in žirovski šoli povezala s pričujočo knjigo.

Predstavila se bo generacija '61.

 

Prireditev bo povezovala ter knjigo in njene avtorice (Metka Debeljak, Jožica Kacin, Tanja Mlinar in Ada Uršič), predstavila Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole Poljane. Cveto Gruden, član Pihalne godbe Alpina, bo iz saksofona izvabljal evergrine. Julijana Gantar, učiteljica v Osnovni šoli Žiri, in Nina Dolenc, učiteljica v Osnovni šoli Gorenja vas, bosta vrteli klekljne in nastajala bo čipka. V predstavitvenem prostoru bodo na ogled  dela rezbarja Branka Veglja, restavratorke Nuške Dolenc Kambič, fotografinje in oblikovalke Tanje Mlinar, slikarke Zvezdane Kralj ter kamnoseka Branka Vončina.

Predstavitev bomo nadaljevali z druženjem ob domačih kmečkih dobrotah. Prispevalo jih bo Sirarstvo Orešnik iz Šentjošta, katerega gospodar Dejan je prav tako iz žirovske generacije 61. Kruh iz kmečke peči bo spekla Metka Kogovšek, ki je svoje življenje in delo posvetila družini in kmetiji pri Škrbinetu.

Slovenski šolski muzej in generacija '61 iz Osnovne šole Žiri Vas prijazno vabimo, da večer prvega pomladnega dne preživite z nami. Obljubljamo, da se bomo potrudili, da se  bomo imeli lepo.

 

Lepo povabljeni!

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway