Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Nacionalni muzeji Slovenije MMD 2022 ~ SKRITA MOČ MUZEJEV

RAZSTAVA DRŽAVNIH MUZEJEV SLOVENIJE 2022
Slovenski etnografski muzej, 18. maj – 4. september 2022
 

Slovenski državni muzeji vabimo na ogled skupne panojske razstave, ki smo jo že tradicionalno pripravili ob letošnjem Mednarodnem muzejskem dnevu. Ta je letos uglašen na temo Moč muzejev.

Svojo skrito moč državni muzeji predstavljamo z izbranimi podobami raznolikih predmetov, zbirk ali zgodb iz svojih depojev.

V uvodni besedi razstave je v imenu vseh muzejev Ženja Leiler Kos, direktorica Slovenske kinoteke, zapisala:

 »To, kar smo, nismo zaradi tega, kar smo prinesli s seboj na ta svet, ampak zaradi tega, kar smo na tem svetu našli,« pravi lepa misel. Lahko bi dodali, »kar smo na tem svetu našli, in ker se nam je zdelo dragoceno, tudi ohranili«. In kaj drugega so muzeji, ki izvorno pomenijo »muzam posvečeni kraj«, če ne prav zavzeti varuhi teh dragocenosti, ki so jih ustvarili naši predniki?

Dragocenosti, varovane v temnih in hladnih depojih, pa same po sebi še nimajo prave vrednosti. Prava vrednost ohranjene dediščine je predvsem v njeni možnosti in s tem v njeni moči.

Možnosti, da jo raziskujemo ter delimo in predstavljamo javnosti ter jo s tem vedno znova soočamo s sedanjostjo ter našo sedanjost in nas z njo. In moči, da nas na ta način vedno znova nagovarja in opominja, kaj vse smo na tem svetu našli, še preden smo ga dobro spoznali in mu tudi sami kaj dragocenega zapustili.

Štirinajst slovenskih muzejev nacionalnega pomena hrani v depojih, ki skupaj merijo več kot 16 tisoč m2, prek 2.500.000 muzejskih predmetov in vsaj še toliko fotografij. To gradivo neizbrisljivo priča o naši izjemni in obsežni ustvarjalni, kulturni in družbeni dediščini. In s tem o njeni neprestani možnosti in moči, da nam iz preteklosti pomaga razumeti vsakokratno sedanjost, v kateri živimo.

_________________________________________________________________________________
 

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

 

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN 2022: MOČ MUZEJEV - Muzeji imamo moč spreminjati svet okoli nas.

Mednarodni muzejski bomo letos obeležili v sredo, 18. 5. 2022. ICOM Slovenija načrtuje tudi tokrat več akcij, ki bodo opozarjale in promovirale moč ter vrednote slovenskih muzejev. Vsebine, ki jih v okviru letošnje teme raziskujemo, so: 

- Moč doseganja trajnosti: muzeji kot ključni akterji v svojih lokalnih skupnostih prispevajo k številnim ciljem, ki vključujejo spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih.

- Moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje bolj dostopne in privlačne.

- Moč gradnje skupnosti z izobraževanjem: muzeji s svojimi zbirkami in programi povezujejo družbo in gradijo skupnosti. S podpiranjem demokratičnih vrednot in zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe.

________________________________________________________________________________

 

INTERNATIONAL MUSEUM DAY 2022: THE POWER OF MUSEUMS - Museums have the power to transform the world around us.

As incomparable places of discovery, they teach us about our past and open our minds to new ideas — two essential steps in building a better future. On International Museum Day 2022, which will take place on May 18th, we want to explore the potential of museums to bring about positive change in their communities through three lenses:

- The power of achieving sustainability: Museums are strategic partners in the implementation of the Sustainable Development Goals of the United Nations. As key actors in their local communities, they contribute to a wide variety of Goals, which include fostering short-circuit and social economy and disseminating scientific information on environmental challenges.

- The power of innovating on digitalisation and accessibility: Museums have become innovative playing-grounds where new technologies can be developed and applied to everyday life. Digital innovation can make museums more accessible and engaging, helping audiences understand complex and nuanced concepts.

- The power of community building through education: Through its collections and programmes, museums thread a social fabric that is essential in community building. By upholding democratic values and providing life-long learning opportunities to all, they contribute to shaping an informed and engaged civil society.

________________________________________________________________________________

Sodelujoči:

- ICOM Slovenije
- RS Ministrstvo za kulturo
 
- Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
- Muzej krščanstva na Slovenskem
- Muzej novejše zgodovine Slovenije
- Muzej slovenske osamosvojitve
- Muzej za arhitekturo in oblikovanje
- Narodna galerija
- Narodni muzej Slovenije
- Slovenska kinoteka - filmski muzej
- Prirodoslovni muzej Slovenije
- Slovenski etnografski muzej
- Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej 
- Slovenski šolski muzej in Muzej športa
- Tehniški muzej Slovenije
- Vojaški muzej Slovenske vojske
 
 

URBANA RAZSTAVA PLAKATOV

Ponovno smo pripravili urbano razstavo plakatov slovenskih muzejev, ki bodo dva tedna po Ljubljani nagovarjali k obisku muzejev.

VIRTUALNA KNJIŽICA
Iz plakatov smo uredili tudi virtualno knjižico, ki je na voljo tudi za prenos na naslednji povezavi:

https://issuu.com/icom.slovenija/docs/icom-mdd022knjizicaplakatov


_________________________________________________________________________________

Kontakti:

Ženja Leiler Kos, avtorica uvodnega besedila k razstavi, E: zenja.leiler@kinoteka.si

Natalija Polenec, direktorica SEM in gostiteljica razstave, E: natalija.polenec@etno-muzej.si

Maja Kostric Grubišić, koordinatorka razstave, SEM, E: maja.kostric@etno-muzej.si, M: 040 187 920

 
 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway