Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Bertuchovo kraljestvo slik / Bertuchovo slikovno carstvo

Od 24.11.2021 do 26.6.2022.

„Slikanica je za otroško sobo prav tako nujen in nepogrešljiv pripomoček kot zibelka, punčka ali konjiček na palici. To resnico pozna vsak oče, vsaka mati in vsakdo, ki je vzgajal otroke ...” 
Weimar, 16. aprila 1792
F. J. Bertuch

 

 

Že dobrih 120 let je minilo odkar so v Zagrebu 19. avgusta 1901 odprli Hrvaški šolski muzej v palači hrvaškega učiteljstva („Hrvatski učiteljski dom“), postavljeni v soseščini osrednjega gledališča sredi Zagreba. V rušilnem potresu, ki je 22. marca 2020, prizadel Zagreb in okolico, je bila vidno poškodovana tudi stavba muzeja. Tako jubilej ni priložnost za slovesnosti, je pa možnost za sodelovanje, da hrvaške muzejske kolegice in kolegi z razstavno dejavnostjo opozorijo na svoje povezovalno delo na področju kulture.   

 

Tudi temu je namenjena razstava, ki se obrača k malim in malo večjim obiskovalcem muzeja predvsem z likovno govorico slikanice. Takšne, ki je od 1846 služila za nazorni pouk na štirirazredni glavni šoli v Rakovcu pri Karlovcu v tedanji Vojni krajini kot „Popolni šolski atlas kraljestva živali / Vollständiger Schul-Atlas des Thierreiches,“ ki ga je z ilustracijami iz Bertuchove slikanice sestavil 1846 tedanji voditelj šole Emerik Antolić / Emerich Antolich. Po več kot petdesetih letih uporabe v šoli je to učilo prišlo  1901 v dar novoustanovljenemu šolskemu muzeju v Zagrebu

 

Danes je vseh dvanajst zvezkov Bertuchove slikovne enciklopedije (Friedrich Justin Bertuch, Bertuch’s Bilderbuch, Weimar, Gotha: Industrie Comptoir) dostopne tudi v digitalni obliki v izvodu iz Weimarja in Heidelberga, različne izdaje pa še v Pictura Paedagogica Online, kjer so Bertuchove Slikanice za otroke še posebej navzoče s slikami in z besedilom: Bertuchs Bilderbuch für Kinder. Tudi v Sloveniji se najde še kakšen izvod te ilustrirane enciklopedije za otroke: v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem hranijo v zbirki dr. Kotnika pet zvezkov prve, t. j. weimarske izdaje Bertuchove slikanice, ki so izhajali med 1792 in 1805. Nekaj zvezkov dunajske izdaje Bertuchove Slikanice za otroke (Bilderbuch zum Nutzen und Vergnügen der Jugend/Porte-feuille instructif et amusant pour la jeunesse, 1-9, 1801- 1808), ki je izhajala na Dunaju pri znani pedagoški založbi A. Pichler, pa hranita še Narodna in univerzitetna knjižnica in knjižnica Uršulinskega samostana v Ljubljani.

 

- Naturwissenschaftliche Sammlung der HAAB (Herzogin Anna Amalia Bibliothek) Weimar,
https://haab-digital.klassik-stiftung.de/viewer/toc/136229395/1/-/

- Heidelberg historic literature – digitized, https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/bertuch1790ga

- Pictura Paedagogica Online, http://opac.bbf.dipf.de/virtuellesbildarchiv/bertuch/bertuch

 

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway