Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

REPUBLIKA SLOVENIJA 30 LET - gostovanje v MNZS

Pripoved projekta se naslanja na obdobje 1991 – 2021, kjer sta akt osamosvojitve ter obramba RS uvod v naslednjih 30 let sprememb. Tako na političnem in gospodarskem področju ter vstopanju v mednarodne integracije kot tudi na področju zdravstva, izobraževanja, vsakdanjega življenja, ustanavljanja novih ustanov, sprememb na področju podjetništva, okolja, lokalne samouprave, mobilnosti, novih tehnologij, komunikacij,….

 

Slovenski šolski muzej se je projektu pridružil za področje izobraževanja.

____________________________________________________________________________________

Projekt Republika Slovenija 30 let so v Muzeju novejše zgodovine Slovenije koncipirali v smislu ukvarjanja s samostojno državo, z Republiko Slovenijo v njenem poosamosvojitvenem obdobju. Zgodbo smo naslonili na prikaz mnogoterih sprememb na področjih politike, vstopanja v mednarodne integracije, lokalne samouprave, gospodarstva, zdravstva, sociale, šolstva, vsakdanjega življenja, okolja, mobilnosti, komunikacij,…. Izpostavljamo številne dosežke v tem obdobju od Nobelovih nagrajencev, do svetovno priznanih zdravnikov, literatov, umetnikov, filozofov, kuharskih mojstrov in nenazadnje športnikov.

Razstavni prikaz temelji na predmetih, fotografijah, besedilih in statističnih podatkih. Prav Statistični urad Republike Slovenije predstavlja enega najpomembnejših partnerjev pri projektu, saj smo z njihovim naborom podatkov lahko teme dodatno podkrepili.
K sodelovanju smo ob začetku projekta povabili  številne: od državnih organov, do ustanov, podjetij, pa tudi posameznike. Gre za preko 120 sodelujočih.

Na sami razstavi bodo med drugim na ogled protokolarna darila, vsi s Kresnikom nagrajeni romani, ilustracije Damijana Stepančiča »Zdravljica«, številne uniforme, izpušni sistem podjetja Akrapovič d.d., evrovizijsko oblačilo Nuše Derenda, raznolike predstavitve doma in v svetu priznanih posameznikov dr. Lučke Kajfež Bogataj, Ane Roš, prof. dr. Uroša Ahčana, Pedra Opeke, Draga Jančarja, Tomaža Pandurja, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in skupine Novi kolektivizem / NSK.

Poseben del namenjamo uspehom slovenskih športnikov in športnic, ki so jih v zadnjih tridesetih letih osvojili na enem največjih športnih tekmovanj, olimpijskih igrah. Nastopili so na kar 14 olimpijadah ter osvojili 40 medalj. Njihov uspeh so z osvojenimi 19 medaljami dopolnjevali tudi slovenski paraolimpijski športniki in športnice. Slovenske uspehe v ekipnih športih prikazujemo s pomočjo osvojenih največjih športnih lovorik.

Razstavo so pripravili: Irena Ribič, Nataša Strlič, Andreja Zupanec Bajželj, Peter Bezek, Domen Kaučič.

___________________________________________________________________________________

8.6.2021 do 31.10.2021 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana.

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway