Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Predstavitev ŠOLSKE KRONIKE in tiskov izdanih v letu 2016

 

Informacija ob predstavitvi Šolske kronike,
novih publikacij in tiskov izdanih v letu 2016

ki bo v četrtek, 16. februarja 2017 ob 12. uri.

­­­­­­­­­­­­­­

________________________________________________________________________

Šolska kronika

Revija za zgodovino šolstva in vzgoje

Glasilo Slovenskega šolskega muzeja, Ljubljana

  • Šolska kronika, revija za zgodovino šolstva in vzgoje, XLIX/25, 2016, št. 1-2, 3,  552 strani.

Št. 1-2

V letu 2016 je tematska številka revije Šolska kronika (št. 1-2) izšla po odprtju razstave Lingua Latina – razstava o latinščini v javni osnovni šoli. Na 296 straneh lahko prebiramo o zgodovini latinščine v osnovni šoli od njenih začetkov leta 1958 pa do današnjih dni. Za rubriko članki in prispevki je 8  avtorjev prispevalo svoje prispevke, ki poleg zgodovine poučevanja latinščine govorijo o usodi ravnateljev gimnazij, kjer se je poučevala latinščina, o smiselnosti poučevanja latinščine, o rimskih napisih in epigrafskih spomenikih ter o latinščini v digitalnem svetu. V rubriki spomini nam 12 avtorjev pripoveduje svoje spomine na pouk latinščine, eni kot učitelji, drugi kot učenci. Kot posebnost je v tej številki prvič objavljen edini slovenski prevod Ovidijevih Metamorfoz, sklop 14, spod peresa nekdanjega ravnatelja slovenske gimnazije v Gorici dr. Jože Lovrenčiča.

Urednik: prof. Anton Arko


 

Vsebina revije je dostopna tudi na spletu: http://www.ssolski-muzej.si/slo/schoolchronicles.php

 

 

Št. 3

Redna številka revije Šolska kronika za leto 2016, št. 3, prinaša 255 strani zanimivega branja različnih tem s področja zgodovine šolstva in vzgoje. 11 avtorjev je prispevalo 7 znanstvenih in strokovnih člankov in prispevkov, poročila in poglede na šolsko-muzejsko delo, poročila in ocene publikacij. Rubrika članki in prispevki se začenja s pregledom izbora člankov o prvi svetovni vojni v pedagoškem časopisju od leta 1914 do 1918, z naslednjim člankom pritegne kulturnozgodovinski oris oporoke Fortunata Skubica, ki je nastala leta 1801 in velja za najstarejši znani testament osebe učiteljskega stanu, napisan v slovenskem jeziku. V sodobnem času lahko spremljamo, kako gospodarstvo vpliva na razvoj ali padec določenih smeri izobraževanja. Kako je bilo s tem v preteklosti, nam z mnogimi zanimivimi podatki prikaže članek o vplivu gospodarstva na razvoj izobraževanja v domžalski občini 1864–2002.

V  počastitev spomina 110 letnice rojstva priznane slovenske slavistke prof. dr. Marje Boršnik je objavljen prispevek, ki sloni na spominskih zapisih o začetkih njenega šolanja. V članku o šolski kroniki štirirazredne ljudske šole v Šmartnem pri Litiji med 1876 in 1904 se zrcali oris življenja šole in kraja. Pod geslom: »Ne tistim, ki imajo, ampak tistim, ki znajo, je namenjena prihodnost«, je predstavljen jubilej ob 70 letnici gimnazije v Trbovljah. Članek o slavni popotnici Almi M. Karlin predstavi njeno šolanje in dejstvo, da je prav s poučevanjem pridobila tudi sredstva za svoja potovanja. Pogled v mednarodno področje zgodovine izobraževanja prinaša prispevek o ISCHE konferenci »Kultura izobraževanja« in o Muzeju izobraževanja v Carigradu, predstavljen je mednarodni simpozij »Spomini na šolo« v španski Sevilli. Razvoj srednjega šolstva na postojnskem spoznamo ob predstavljenem zborniku ob 70-letnici šolskega centra Postojna, jubilejne zbornike nekaterih šol prikaže prispevek Šole pišejo svojo zgodovino. Poleg znanstvenih in strokovnih prispevkov ponuja Poročilo delu Slovenskega šolskega muzeja 2015 bralcem Šolske kronike

možnost pogleda v razvejano in raznovrstno dejavnost muzeja, tudi v tisto, ki na zunaj ni takopoznana in opazna.

Urednica: mag. Marjetka Balkovec Debevec

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway