Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Ta veseli dan KuLTuRe 2016

 
....vas v soboto, 3.12. zopet vabi v kulturne hrame....
 
10.00 – 18.00 na ogled stalna in občasne razstave
- Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja,
- občasna razstava Dostopno in plemenito - 200 letnica ustanovitve prve javne glasbene šole v Ljubljani,
- občasna razstava Lingua Latina – razstava o latinščini v javni osnovni šoli,
- občasna razstava - Vse za slovanski kulturni razvoj! Anton Bezenšek 1915-2015.
 
 
PROGRAM:
 
10.30/ Učna ura Nedeljska šola
Ker mnogi vaški otroci med tednom zaradi zaposlenosti in oddaljenosti od šole pouka niso obiskovali, so od začetka 19. stoletja naprej ob nedeljah in praznikih organizirali začetne in ponavljalne nedeljske šole, kjer so se šoloobvezni otroci učili brati, pisati in računati, pridobivali pa so si tudi delovne navade. To je bila šola za življenje, z njo pa se je ustvarjalo ozračje veselja in prijateljstva. Za pomoč pri poučevanju je škof Anton Martin Slomšek napisal učbenik Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Učenci se bodo na učni uri učili pesmico, molitvico, branje in pisanje na šolsko tablico.
 
12.00/Učna ura Ročna dela
Učna ura ročnih del: »Prišijmo si gumb!« temelji na starih učnih načrtih, učbenikih, pedagoški literaturi in ustnih virih. Postavljena je v leto 1926, v šolstvo obdobja Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Udeleženci učne ure se spoznajo z osnovnimi značilnostmi šolstva v tem obdobju, z disciplinskim redom in vzgojnimi metodami, spoznajo šolski predmet ročnih del in se naučijo osnov šivanja - prišijejo si gumb. Izdelek odnesejo domov v spomin na obisk Slovenskega šolskega muzeja.
 
13.00/Delavnica Ptičje hišice
Na delavnici bomo izdelali unikatne ptičje krmilnice iz recikliranih materialov, jih seveda tudi napolnili s semeni, potem pa lahko do konca zime uživali v opazovanju zadovoljnih ptic.
 
13.30/Učna ura Lepo vedenje
S pomočjo šolskega reda iz leta 1902 učenci spoznavajo, kako so se morali njihovi vrstniki pred sto in več leti obnašati na poti v šolo, v šoli in na poti iz šole domov ter kako so bili kaznovani, če so te »šolske postave« kršili. Dotaknejo se tudi bontona – kaj je bonton, lepo vedenje, olika, kdo je gentleman, dama, kdo je gizdalin, kdaj je nekdo nečimrn, kdaj govorimo o obrekovanju.
 
15.00/Učna ura Lepopis
Pri učni uri lepopisja se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepopisja v šoli, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem lepopisnih črk s peresnikom in črnilom na učne liste pod budnim očesom gospodične učiteljice.
 
16.00/Delavnica Vezenja Izdelovanje prazničnih voščil - Vezenje voščilnic po starih motivih
Udeleženci bodo spoznali osnovne vezenja kot so se ga učili v šoli nekdanjih dni. Slovenski šolski muzej hrani zanimive vzorce, ki bodo služili kot osnova za izdelavo prazničnih vočilnic.
 
16.30/Učna ura Fizika
Najosnovnejše poznavanje naravoslovja pri osnovnošolcih je predpisal državni zakon z dne 14. maja 1869. Marljivim učencem je dana priložnost, da svoje znanje fizikalnih zakonov razširijo in utemeljijo v Slovenskem šolskem muzeju. Pri učni uri fizike iz leta 1900, se učenci s pomočjo starih učnih pripomočkov seznanijo z osnovami fizike.
 
17.30/Nastop učencev glasbene šole Jesenice
Nastopil bo kvintet klarinetov in duo harmonik.
 
Vabimo vas, da s kulturo preživite lepe trenutke.
 
 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway