Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Edina temà je neznanje - Šolstvo in skrb za slepe in slabovidne na Slovenskem

 

Z razstavo EDINA TEMÀ JE NEZNANJE. ŠOLSTVO IN SKRB ZA SLEPE IN SLABOVIDNE NA SLOVENSKEM je Pokrajinski muzej Kočevje že leta 2002 predstavil delovanje Zavoda za slepe v Kočevju 1922-1944 kot del razvoja šolstva in skrbi za slepe in slabovidne. Razstava je v minulih letih že gostovala v muzejih v Škofji Loki in v Murski Soboti, v Ljubljani pa v Zavodu za slepo in slabovidno mladino in na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. Zaradi obnovitvenih del v našem muzeju smo morali že načrtovano gostovanje preložiti. A prav je, da lahko ta tema spregovori tudi sredi Ljubljane v Slovenskem šolskem muzeju. Na razstavi si sledijo splošni razvoj šolstva in skrbi za slepe in slabovidne otroke, nato razvoj zavoda za slepe v Kočevju, posebej na primeru pouka geografije in pletarstva.

img166/2433/pletarji2vq7.jpg

Postavljeni sta učilnica s starimi zemljevidi, pisalni stroj za brajico in druga učila. K zadnjemu delu razstave sodijo sodobni tiflopedagoški pripomočki in metode učenja slepih in slabovidnih (mobilni atlas, tipne slike, elektronska lupa in prilagojena računalniška oprema). S prilagojeno postavitvijo je razstava namenjena tako videčim kot slepim in slabovidnim. Besedila so ustrezne velikosti in barve panojev, dostopne so lupe za povečavo tiska, podnapisi so tudi v brajici, prav tako pa tudi povzetek in besedilo zloženke. Kar nekaj predmetov je mogoče otipati, k razstavi pa sodijo še zvočni posnetki intervjujev z gojenci, glasbenimi posnetki skupine Slepi potnik in film.

img166/8951/izdelki2ny7.jpg

Razstava ne govori le o zgodovinski izkušnji takšnega šolstva, ki ga predstavlja avtorica razstave Saša Poljak Istenič v besedilu v zloženki, temveč je usmerjena tudi v sodobno problematiko, zato jo postavljamo v našem muzeju sredi Ljubljane še iz dveh razlogov. Posebej poudarjamo pomen izobraževanja za slepe in slabovidne, saj se prav z omogočanjem enakih možnosti tudi na tem področju gradi njihov enakopraven položaj v družbi. O tej temi nam je svoja kratka razmišljanja posredovalo sedem izjemnih ljudi z dragocenimi izkušnjami. Objavili smo jih v zloženki k razstavi.

Pestra mnenja mag. Marka Prpiča (RTVS), dr. Luja Šproharja (Ministrstvo za zdravje), Sonje Pungertnik (Zavod sv. Ignacija za izobraževanje in raziskovanje), predsednika ZDSSS Staneta Padežnika, dr. Evgena Bavčarja, (CNRS, Pariz), tiflopedagoga Romana Brvarja in Tomaž Wrabra, predsednika slepih in slabovidnih intelektualcev v ZDSSS so lahko v spodbudo za nadaljnji napredek pri izobraževanju slepih in slabovidnih. Pomemben korak k enakopravnem vključevanju slepih in slabovidnih v družbo pomeni prav izobraževanje. Z integracijo slepih in slabovidnih v redno izobraževanje dobiva tudi Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani nove naloge z usposabljanjem učiteljev in mobilno tiflopedagoško službo. Zavod na različne načine podpira šolanje populacije šolarjev in dijakov (okoli 150 letno) v zavodu ali v mobilni službi. Od 60. let 20. stoletja se tudi slepi vedno bolj vključujejo v univerzitetni študij in med njimi je veliko izobražencev.

Po drugi strani pa želimo z razstavo prispevati k večji prepoznavnosti potreb slepih in slabovidnih, da postanejo bolj vidni tudi videčim in se skupaj učimo živeti v kvalitetnem sožitju. Ta spodbuda naj posebej spregovori današnjemu času in nagovori mlade obiskovalce muzeja, ki prihajajo k nam posebej radi k pouku v učilnici (pra)babice, za nova in pomembna spoznanja, da bodo zamisli enakih možnosti čimbolj celostno zaživele v praksi.

 

Razstava, ki jo je pripravil Pokrajinski muzej Kočevje (avtorica Saša Poljak Istenič, soavtor Ivan Kordiš), bo na ogled v SŠM v Ljubljani do 16. novembra 2007 od ponedeljka do petka od 9.00 do 13.00, za skupine po dogovoru.

 

dr. Branko Šuštar, muzejski svetovalec,

koordinator postavitve razstave v Ljubljani,

urednik zloženke o razstavi

 

 

nekaj utrinkov z razstave.....slideshow

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway