Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Hiše učenosti v Ljubljani na starih razglednicah

Pot do razglednice je bila dolga, nanjo so vplivale poštne razmere, razvoj fotografije in tiskarske tehnike, pa tudi začetni vzpon turizma. Preden je nastala razglednica, je obstajala poštna dopisnica. Ilustrirana poštna kartica oz. razglednica je nastala v sedemdesetih letih 19. stoletja. V osemdesetih in v začetku devetdesetih let 19. stoletja se je iz nemških dežel razširila tudi na slovensko ozemlje. Danes so stare razglednice neprecenljiv vir našega vedenja o stari podobi krajev in predmet razstavljanja.

img225/2566/picture1rz1.jpgS pomočjo starih razglednic lahko spoznavamo spremembe v kulturni krajini, narodopisne zanimivosti, narodnostni boj, vsakdanje življenje, politične razmere, gradove, cerkve, rudnike, stare planinske postojanke, objekte, ki jih že zdavnaj ni več, različne slovesnosti, znamenite ljudi, razvoj turizma, društveno življenje, naravne in druge nesreče. Pravzaprav bi težko našli področje, ki ga v tem obdobju ne bi mogli spoznavati s pomočjo starih razglednic. Tudi šolstvo ni izjema in ravno to področje nas zanima tokrat.

img225/6964/picture2ks0.jpg

Lahko rečemo, da so zgodbe s področja šolstva na Slovenskem, ki nam jih pripovedujejo stare razglednice, izredno pestre in bogate, pa tudi poučne. V Slovenskem šolskem muzeju že več let načrtno zbiramo stare razglednice s šolskimi motivi. V petih letih je zbirka narasla na več kot 300 razglednic. Najstarejše razglednice v naši zbirki izvirajo iz konca 19. stoletja in to prav iz Ljubljane. Izdelane so v najrazličnejših tehnikah. Nekaj je litografij, večina razglednic pa je nastala na osnovi črno belih fotografij, ki so jih nato kolorirali.

img225/3544/picture3qv0.jpg

Zbirka obsega predvsem šolske motive iz vse Slovenije, poleg tega sega tudi preko naših meja. Na razglednicah so največkrat upodobljene posamezne šolske stavbe. Poleg samih stavb lahko spoznamo tudi notranjost šol, učilnice, njihovo opremljenost, telovadnice, šolska igrišča, študentske domove, vrtce, skupine šolarjev pred šolo, na ulici, v razredu (ta motiv je zanimiv tudi za raziskovanje oblačilnega videza). Razglednice, ki so predstavljene na razstavi, so večinoma iz časa Avstro-Ogrske. Najstarejše izvirajo iz konca 19. stoletja, nekaj pa jih je tudi iz obdobja med obema vojnama. Na razglednicah, ki prikazujejo razne šolske slovesnosti, predvsem odprtja in blagoslovitve novih šol, so zbrane množice ljudi.

img225/1452/picture4pk4.jpg

Zanimive so razglednice, na katerih šolsko poslopje predstavlja samo ena izmed sličic ali panoramski posnetki krajev in mest, kjer je šolska stavba v ospredju. Predvsem gostilničarji in trgovci so zalagali razglednice, ki so poleg njihove gostilne ali trgovine pogosto prikazovale še krajevno cerkev in šolo. Iz tega lahko sklepamo, da so bili ljudje ponosni, da je v njihovem kraju šola. Včasih nam tudi pisna sporočila na razglednicah povedo kaj zanimivega. Npr.: »Draga Milena! Pošljem Ti razglednico, da bodeš vedela, kje jaz spim. Tudi Tvoja sestrična Marta je v te spalnici. Zabavamo se prav dobro. A si dobila moje pismo? Kako je pa kaj v samostanu? Jutri če bode lepo vreme gremo na Šmarno goro. Kmalu mi kaj piši. Pozdrav Marica«

img225/8146/picture5ys3.jpg

Z razstavo razglednic šolskih stavb in drugih šolskih motivov v Ljubljane zapolnjujemo do sedaj nekoliko neraziskano, a zelo zanimivo in priljubljeno področje kulturne dediščine. »Hiše učenosti« so bile zelo pomembne tako za posamezen kraj, mesto kot tudi za celotno državo. Od kvalitetnega šolstva je bila in je vedno znova odvisna prihodnost novih rodov. Gradnja šolskih stavb je bila velik finančni zalogaj, oblast pa toliko bolj ponosna na vsako novo ali obnovljeno šolsko stavbo. Z razstavo želimo obuditi spomin na mnoge mogočne šolske stavbe, mimo katerih hodimo vsak dan, pa se morebiti sploh ne ozremo nanje, niti ne vemo veliko o njihovem nastanku.

img225/7093/picture6ls2.jpg

Mnoge so tudi izginile, bile na novo pozidane in so sedaj spremenjenega videza, nekatere pa služijo drugim namenom. Največ razglednic je muzej odkupil načrtno od večjih zbiralcev in trgovcev z razglednicami. Nekaj razglednic smo dobili tudi v dar. Za konec velja povabilo v muzej vsem obiskovalcem, ki jih zanima, kaj na tem področju hrani in skriva zbirka starih razglednic Slovenskega šolskega muzeja.

 

Mateja Ribarič

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM RAZSTAVE
»HIŠE UČENOSTI V LJUBLJANI NA STARIH RAZGLEDNICAH«

 

1. Dražba starih razglednic bo v sredo, 8. novembra 2006 ob 18. uri v čitalnici Slovenskega šolskega muzeja (v organizaciji Trubarjevega antikvariata).

 

2. Predavanje o zgodovini starih razglednic in predstavitev kataloga
(Milan Škrabec, Zmago Tančič, Mateja Ribarič), bo v sredo, 24. januarja 2007 ob 12. uri v čitalnici Slovenskega šolskega muzeja.

 

3. Fotografska delavnica za mlade ''Kolorirane razglednice''

- Vodi: fotografinja in akad. kip. Polona Demšar;
- Termin: med zimskimi počitnicami 26. in 28. februarja 2007;
- Ura: od 10h-12h (obe delavnici);
- Število udeležencev omejeno na največ 15 udeležencev;
- Prijave in info: solski.muzej@guest.arnes.si, 01/ 25 13 024, 01/25 13 163;

Tečajniki prinesejo fotografski aparat (digitalen ali analogen), možna je tudi izposoja fotografskih aparatov v muzeju; - cena delavnice, ki vključuje izposojo fotografskega aparata, strokovno vodenje in izdelavo razglednice z ljubljanskim poštnim žigom = 1000 sit.
(več o delavnici glej: http://www.ssolski-muzej.si)

 

1. del fotografske delavnice - 26. februar od 10. do 12. ure:
- Prijavljeni se zberejo v prostorih Slovenskega šolskega muzeja. Vodja delavnice jih seznani z idejo in potekom fotografske delavnice, pregledamo in analiziramo stare kolorirane fotografije - razglednice
- Skupaj se odpravimo na lokacijo za fotografiranje (razgled ljubljanskega gradu...). Vsi udeleženci fotografirajo motive po lastnem izboru.
- Vrnitev v muzej in izbor motivov primernih za tiskanje razglednic (pregled materiala in analiza na računalniku). Vsak udeleženec lahko izbira med tremi motivi.

 

Podlaga za naslednjo delavnico: 
- Motivi posneti s klasično kamero se razvijejo v foto-studiu.
- Motivi posneti z digitalno kamero se sprintajo v čb tehniki na trši papir, oz. kasneje fotokopirajo na šeleshamer
- Printi-fotografije se obrežejo s posebnim, nazobčanim nožem

 

2. del fotografske delavnice28. februarja od 10. do 12. ure:
- Ogled aktualne razstave v Slovenskem šolskem muzeju-Hiše učenosti na starih razglednicah v Ljubljani
- Pregled posameznih motivov in obrazložitev nastanka črno-belega printa - koloriranje (barvanje z barvicami) lastnih fotografij in oblikovanje razglednic

 

4. »Nariši svojo razglednico na obisku v muzeju«

Kdaj: v predprazničnih dneh decembra.

Vsebina: Otroci bodo pri izdelovanju razglednic uporabili sodobne likovne tehnike (suhe barvice, voščenke), obenem pa bodo lahko naslikali priljubljene praznične motive, ki so bili značilni za razglednice. Skozi podobe razglednic bodo otroci spoznali vsebino razstave in kataloga in se tako seznanili z zgodovino razglednic. Imeli bodo možnost pošiljanja razglednic iz muzeja s posebnim žigom, s pomočjo vodičev bomo izdelali tudi poštni nabiralnik

Vodijo: vodiči muzeja.

 

5. Fotografski natečaj »Naša šola na razglednici«

Slovenski šolski muzej ob razstavi Hiše učenosti v Ljubljani na starih razglednicah razpisuje fotografski natečaj z naslovom »Naša šola na razglednici«.

 

Pogoji sodelovanja:

- tema natečaja: šola (celostna upodobitev arhitekture, okolice šole in umetniška fotografija utripa šole) – skratka vse, za kar menite, da bi bilo zanimivo za druge;
- format fotografije: 13 x 18 cm;
- poljubna tehnika (barvna, črno-bela);
- vsak avtor lahko pošlje največ štiri fotografije, katerih motivi naj bodo zunanja podoba šole in dogajanje oz. predstavitev šole malo drugače;
- trajanje natečaja: od 8. novembra 2006 do 31. marca 2007;
- zaključek natečaja z razglasitvijo zmagovalcev in nagrad bo ob zaprtju razstave konec aprila 2007; - fotografije naj bodo na hrbtni strani opremljene z zaporedno številko, na papir formata A4 pa pripišite zaporedno številko in tehnične podatke:

 

Primer:
Fotografija Št.1.: avtor, naslov, tehnika, format, letnica nastanka, mentor, naziv šole

- Fotografije pošljite do 31. marca 2007 na naslov: Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, 1000  Ljubljana (za natečaj Naša šola na razglednici);
- Poskrbite, da bodo pisemske pošiljke s fotografijami primerne za pošiljanje fotografij. Pošiljajte fotografije brez paspartuja in okvirjev.
- Komisijo za izbor najboljših razglednic sestavljajo: fotografinja in akad. kiparka Polona Demšar, akad. kiparka Alenka Vidrgar, zgodovinar in zbiralec starih razglednic Milan Škrabec, muzejska svetovalka Mateja Ribarič.
- Razpis bo objavljen v začetku novembra in poslan na vse osnovne in srednje šole ter v medije (PIL, GEA, SMRKLJA, EVA, revija GEO, radio, internet,..).


 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway