Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Poti izobraževanja v slovanskem svetu ~ Mednarodna potujoča razstava

Poti izobraževanja v slovanskem svetu / Paths of education in the Slavic world

Muzeji izobraževanja, pedagogi in zgodovinarji odkrivajo kulturni razvoj / Educational museums, pedagogues and historians discover the cultural development

Slovenski šolski muzej v Ljubljani predstavlja  od 22. decembra 2016 gostujočo razstavo o izobraževalni poit pri slovanskih narodih. Razstavna iniciativa zgodovinarjev pri ZZDS in FSK je pripeljala do sodelovanja desetih slovanskih držav, med njimi sedmih muzejev izobraževanja, ki predstavljajo poti izobraževanja od šole do znanja v slovanskem svetu.

V povezovalni vlogi slovenskih zgodovinarjev  nadgrajuje Zveza zgodovinskih društev Slovenije ZZDS http://zzds.si/ temo svojega  38. zborovanja ZZDS  na Ravnah na Koroškem 2016 »Zgodovina izobraževanja / History of Education, Slovenia« (http://zzds.si/2016/09/20/38-zborovanje-zzds-conference/) še z razstavo Poti izobraževanja v slovanskem svetu / Paths of education in the Slavic world«. Pri tem se zgodovinarji pri ZZDS povezujemo s Forumom slovanskih kultur FSK / Forum of Slavic Cultures http://fsk.si/ , ki ima izkušnje z gostujočimi projekti na slovanske teme, saj nas vodi prepričanje, da skupaj zmoremo več. Projekt ZZDS  je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo R Slovenije.

Na razstavi se od 22. decembra 2016 do srede aprila 2017 predstavlja v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani  izobraževalna pot pri slovanskih narodih. Za enkrat se je na pobudo k skupnemu razstavnemu projektu odzvalo deset držav. Za razstavo je poskrbelo sedem nacionalnih muzejev izobraževanja iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Kijeva, Gabrova, Prage in Bratislave ob sodelovanju raziskovalcev zgodovine izobraževanja iz Rusije, Bosne in Hercegovine in  Črne gore, kjer takšnih osrednjih nacionalnih muzejev šolstva ali pedagogike nimajo. Za svojo predstavitev, ki ji sledimo v narodnem jeziku vsake od držav in v angleščini,  so avtorji izbrali vsak po 24 fotografij in jih oblikovali v šestih temah. To so: Koraki v razvoju pismenosti / Steps in development of literacy. - 2. Pedagogi, učitelji, učiteljice / Pedagogues , teachers, female teachers. - 3. Šolske stavbe / School buildings . - 4.  Šolski pouk / School lessons . - 5.  Učbeniki  in pedagoška literatura / School textbooks and pedagogical literature. - 5.  Učila in šolska oprema / Teaching aids and school equipment.

Razstavo spremlja informativna zloženka v slovenščini in angleščini.

 

V Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani  bo razstava, ki s tematiko izobraževanja pri slovanskih narodih spodbuja tudi k  predstavitvi širših povezav  evropskega šolstva, na ogled do 30.9.2017.

 

 

http://zzds.si/2017/01/05/poti-izobrazevanja-v-slovanskem-svetu-paths-of-education-in-the-slavic-world/

Dokumenti
 • Zloženka
 •  
  prijavi se na novice
  išči po strani
  Slovenski šolski muzej
  Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
  e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
  telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
  +386 01/251-31-27 (kustosi),
  +386 01/251-31-63 (knjižnica)
  Produkcija: Spletne rešitve Sloway