Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Šolske stavbe na Slovenskem v objemu stoletja

Stoletne stavbe že same po sebi v mimoidočih vzbujajo radovednost, občudovanje in spoštovanje. Med svojimi zidovi nosijo nešteto zgodb, ki jih molče pripovedujejo. Pogled na stoletne šolske stavbe pa zbuja čisto posebna občutja in spomine. Te hiše so bile namreč priče strahu in negotovosti mnogih generacij prvošolčkov, stiskam in veselju učencev ob učnih uspehih in neuspehih, prvim dosežkom in padcem, prvim ljubeznim, nerazdružljivim prijateljstvom, odraščanju …

 

Nekatere stoletne šolske stavbe svoja leta dobro skrivajo, saj so bile deležne neprestane skrbi, potrebnih adaptacij in prilagoditev razmeram. Za druge pa se nikdar ne najde časa, kaj šele sredstev, da bi svojo pomembno vlogo v razvoju posameznih krajev lahko izkazovale tudi s svojo zunanjostjo. Slovenski šolski muzej se s tematiko šolskih stavb ukvarja neprestano. Od starejših projektov naj omenim razstavo »5 let 100 šol«, ki jo je muzej leta 1973 pripravil v sodelovanju z Izobraževalno skupnostjo SR Slovenije. Na tej razstavi so bile predstavljene vse šolske stavbe, zgrajene med letoma 1969 in 1973. Leto pozneje je bila v muzeju postavljena razstava z naslovom »Šolske stavbe Ljubljane«.

 

Med letoma 2003 in 2005 je muzej v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pripravil spletni projekt »Sprehod po poti kulturne dediščine šolstva v Ljubljani in njeni okolici« (http://www.ssolski-muzej.si/sprehod/), ki predstavlja virtualno pot od ene do druge znamenite ljubljanske šolske stavbe. »Sprehajalec« si lahko prebere zgodovino šolskih stavb, ogleda stare fotografije in ostale dokumente, ki jih muzej o dotičnih šolah hrani. Leta 2006 je bila postavljena razstava in izdan katalog, oba z naslovom »Hiše učenosti na Slovenskem na starih razglednicah«.

Točno po desetih letih smo pripravili refleksijo – šolske stavbe s starih razglednic smo ujeli v fotografski objektiv in naredili razstavo, ki obiskovalcu ponuja sočasen pogled v preteklost in sedanjost. Postavitev novih fotografij ob bok starim razglednicam sugerira opazovanje sprememb, ki so se zgodile stavbam in okolici tekom časa. Ponekod jasen pogled na stavbo danes zastirajo drevesa, ki jih nekoč ni bilo, drugod so šolska poslopja namesto s travniki in vrtovi obkrožena s cestami in hišami …

 

Nekatere stavbe so bile z adaptacijami, dozidavami in prenovami spremenjene skoraj do neprepoznavnosti, spet druge so ostale skoraj nedotaknjene – le čas in vremenski vplivi so pustili svoje sledi. Večina predstavljenih šolskih stavb je prestala obe vojni, več režimov, bile so nosilke različnih programov, vrst in oblik izobraževanja. Želeli smo zajeti čim več tistih stavb, ki so po stoletju in več ohranile pedagoško-izobraževalni namen, predstavljenih pa je tudi nekaj šolskih stavb, ki jim je tok zgodovine določil nove funkcije – postale so trgovine, muzeji, turistični objekti itd. Šolske stavbe so predstavljene po slovenskih pokrajinah – Gorenjska, Koroška in Prekmurje, Ptujsko, Štajerska, Celjsko, Dolenjska, Notranjska in Primorska z vključenimi predstavnicami zamejskih šol. Pomemben delež je odmerjen ljubljanskim stavbam, tudi tistim, ki so v zgodovini odigrale ključno vlogo pri razvoju slovenskega šolstva, danes pa imajo drug namen ali pa jih celo ni več.

 

Razstava je na ogled od 19.12.2016 do 19.12.2017.

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway