Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Šolska moda na fotografijah

ŠOLA! Šolski vsakdan, šolske radosti in skrbi.

 

Iz desetletja v desetletje, iz desetletja v desetletje ostajajo spomini na šolo, ki se še posebej živo prebudijo ob ŠOLSKI FOTOGRAFIJI. Droben trenutek, ujet v večnost. 

Se še spominjate tiste bluze in jopice, ki ste jo nosili za v šolo, ali tistih novih kavbojk, ki ste jih dobili iz Trsta? Poglejte na šolsko fotografijo, kako ponosno ste jih nosili! Morda pa ste v šoli še nosili črne šolske halje? Ste se ob šolski fotografiji kdaj nasmehnili, kako je imela v čvrste kitke spletene lase vaša babica v dekliški oblekici iz nekih davnih časov? Pa poglejte dedka in njegove sošolce, kakšni fantiči so bili v tistih hlačah z naramnicami in vsi bosonogi!

V Slovenskem šolskem muzeju nas raziskovalna tema o oblačilni kulturi v šolstvu mika že daljši čas, posebej pa nas je k njenemu raziskovanju spodbudilo zanimanje javnosti in raziskovalcev, ki prihajajo v muzej. Tako so vprašanja o oblačilnem videzu učencev in učiteljev skozi čas pogosta tema osnovnošolskih in srednješolskih raziskovalnih nalog, tudi diplomskih in magistrskih. Po odgovore na tovrstna vprašanja se v zadnjih letih vedno pogosteje na naš naslov obračajo tudi novinarji, zato smo se v Slovenskem šolskem muzeju odločili, da tej temi namenimo večjo pozornost.

Razvoj in spreminjaje oblačilnega videza v šolstvu bomo predstavili v dveh korakih. Najprej z razstavo ŠOLSKA MODA NA FOTOGRAFIJAH, kjer bo poseben poudarek namenjen predvsem vlogi fotografije kot pomembnega vira (tudi) za preučevanje oblačilnega videza v šolstvu. Razstava naj bi hkrati pomenila spodbudo posameznikom, da bi muzeju posredovali fotografije, spomine in oblačila, v katerih so bodisi oni sami ali pa njihovi predniki »gulili« v šolskih klopeh. V letu 2010 pa želimo tej raziskovalni temi nameniti drugi korak z bolj obširno razstavno predstavitvijo oblačilnega videza v šolstvu skozi čas, in sicer iz različnih in bolj poglobljenih vidikov.

Razstava ŠOLSKA MODA NA FOTOGRAFIJAH namenja poseben pogled na izbor šolskih fotografij od leta 1880 naprej s slikovitim prikazom oblačilnega videza učencev in učiteljev skozi čas. Razširjanje fotografiranja in fotografij od zadnje tretjine 19. stoletja naprej nam nudi izjemno možnost, da s pomočjo teh slikovnih virov preučujemo preteklost. Razstava želi ob uporabi (tudi) teh virov poudariti, kako pomembna je navedba točnih podatkov, saj le fotografija z ustreznimi podatki lahko zaživi v svoji polnosti. Tudi pri interpretiranju fotografije je potrebna previdnost. So bili dečki in deklice, ki zrejo na nas iz katere od starih šolskih fotografij, vedno tako skrbno počesani in lepo urejeni? Ali pa je učitelj nekaj dni prej napovedal, da bo na šolo prišel fotograf? Predstavljamo si lahko, da je bil za šolo to prav poseben dogodek in morda so se učenke in učenci uredili mnogo bolj skrbno ter oblekli najboljša oblačila.

Učitelji in učiteljice so v času pred sto in več leti predstavljali redke izobražence, zato so imeli v družbi poseben položaj. Ta se je kazal tudi v oblačilnem videzu. Tudi na ta način so pazili, da ne kvarijo ugleda učiteljskega stanu.

 

 

Učitelji so staršem svetovali, naj skrbijo za red in urejenost svojih otrok tako pri obleki kot pri šolskih potrebščinah. To nam potrjuje tudi zapis iz leta 1875: »V sedmem letu pride otrok v šolo. Pervi dan pride v nedeljski suknji, ima nov klobuk in rudeč robec za vratom; danes so ga pripeljali starši vpisat. Komaj pa preteče par dni, mladi šolar ne da se spoznati več. Umazan je in razcapan …«

Mnogim šolskim generacijam je dobro poznan verz iz pesmice Prvič v šolo: »Pa so hlače mi sešili in dobili mi klobuk, staro čitanko kupili, vse za dober prid in uk …«. Pesnik Tone Pavček je v pesmici posebej poudaril, da so starši mlademu šolarju poleg stare čitanke, ki so mu jo dobili za učenje, za prvi šolski dan dali sešiti tudi hlače in mu kupili klobuk. Pavčkovi verzi potrjujejo raziskovalne ugotovitve, da so bile na podeželju pred drugo svetovno vojno prve fantovske hlače običajne ob vstopu v šolo.

Raziskave oblačil tako učiteljic in učiteljev kot šolark in šolarjev so bile doslej zastopane v drugih širših raziskavah oblačilne kulture na Slovenskem, najbolj v etnološki vedi, podatke pa najdemo tudi v delih iz tekstilne stroke, modnega oblikovanja in zgodovine.

Oblačilni videz šolarjev se je iz obdobja v obdobje spreminjal. Razlike so bile tudi med mestnimi in vaškimi šolarji, med premožnimi in revnimi. Posebne šolske uniforme na Slovenskem niso bile razširjene, razen enotnih čepic z označeno številko razreda, ki so jih nosili dijaki na nekaterih gimnazijah, in predpisanih oblačil za učenke uršulinskih šol ter kmetijsko-gospodinjskih in nekaterih obrtnih šol. Bolj pogoste so bile na šolah črne šolske halje. Te so najdlje in najbolj številčno uporabljali na šolah, ki so do druge svetovne vojne spadale pod Italijo. Tudi po drugi svetovni vojni so šolske halje uvajali predvsem z namenom, da bi tako zakrili socialne razlike.

Od začetka 70. let 20. stoletja so se na prvo mesto najbolj priljubljenih oblačil v šoli uvrstile »kavbojke« – oblačila iz jeansa. Po drugi svetovni vojni je do začetka devetdesetih let postalo značilno svečano oblačilo za praznične šolske dni »pionirsko oblačilo«. 

Največ pozornosti prazničnim oblačilom so učenci (in njihovi starši) namenjali ob slovesu od šole, tako od osnovne šole ob valeti, posebej izrazito pa ob slovesu od srednje šole ob maturi. Tudi na tem področju lahko sledimo zanimivemu razvoju, kar pa smo v Slovenskem šolskem muzeju že posebej izpostavili ob razstavah o maturi. 

Zelo raznolik in pester pogled na oblačilno kulturo v šolstvu je gotovo zanimiv za najširšo javnost, saj poleg strokovnega pogleda razstava ŠOLSKA MODA NA FOTOGRAFIJAH ponuja tudi kanček nostalgije, ki jo pričarajo podobe iz starih šolskih fotografij.

mag. Marjetka Balkovec Debevec,
muzejska svetovalka v SŠM

 

 

 

 

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway